— Бойко Дражев – личен блог

Маниите в социалните мрежи

Маниите в социалните мрежи
Rate this post

Кой не познава Пешо? И производните му Иван и Кольо. Това си е чисто новата мания и ако сте УМНИ, НЯМА да я споделяте.

FB-maniaВсъщност социалните мрежи и Facebook по-специално сякаш станаха една такова много скучно и предвидимо място, което за съжаление много лесно може да се предскаже какво и как ще се публикува. Ето, например, сякаш е абсолютната мания, когато завали сняг или проливен дъжд, всеки да покаже гледката от прозореца си или да изкаже мнението си за “великото” събитие.

Мемовете и демотивейшъните също станаха изключително популярни и безкрайно отегчителни. Вирусното споделяне събира все повече последователи и е имало момент, в който съм виждал една и съща публикация от няколко свои приятели. Чудесно е, че хората изразяват съпричастност към дадено събитие или нещо, но ако се постараете да бъдете малко по-креативни, тогава бихте могли да сте малко по-интересни за приятелите си и дори да мислите за имиджа си, особено, когато работодателите ви следят страницата ви, и да споделяте по-смислени постове.

А като стана въпрос за работодатели, Facebook се превърна в място, където се наложиха бизнес страниците. То не са шоколади, кафета, алкохоли и какви ли не други, които бълват рекламни съобщения с красиви мисли, деликатесни храни и действия, чиято цел е уж да забавлява и информира. О, да – и да организира игри и раздава награди. И докато хората се ловят за подобни зарибявки, то страниците постигат своята цел, а именно да съберат трафик, да наложат бранда си и да станат разпознаваеми.

Като изключим, че Face-а се превърна в чисто рекламно поле и рекламни послания валят отвсякъде, при това има хора, които споделят подобни постове, другата най-голяма мания в момента са изображенията с мисли и цитати. Я от Кобилкина, я от Куелю, Букай и какви ли не измислени аналози на техните имена. В това отношение съм пас. Нямам какво да кажа, освен че поддържам хумористична форма, покрай глупостите, които показват.

Е, Facebook ще си остане място, чрез което се поддържат добри познанства и приятелите успяват да общуват през времето и разстоянието. Това е забавно и освежаващо място, чрез което споделяме новини и нещата, които смятаме, че ще бъдат в интерес за приятелите ни. Но, хора, не превръщайте социалната мрежа с кошче за чуждия боклук като го споделяте и моля, намалете си рекламния трафик от вашата страница към общата стена.

3 comments
 1. Маги says: January 18, 20163:24 pm

  И мен ме дразнят хората, които споделят я изгрева от терасата си, я първия завалял сняг или колко градуса им показва таблото на колата. Банално и отегчително е, иначе аз съм доста пасивна в онлайн пространството, публикувам изключително рядко и дори за рождени дни предпочитам да се обадя по телефон или да пиша СМС вместо на нечия стена.

 2. Валентин The Gray says: January 22, 20163:48 pm

  Разбирам те, Бойко, и на мен ми дотяга вече еднообразието в социалките. Всеки споделя клипчета и картинки я от 9gag, я от boredpanda или от други комерсиални сайтове и страници. Готино е да го видиш веднъж, но оттам нататък става малко досадно.

  • Bonibon says: January 22, 20169:17 pm

   Точно!

Submit comment