— Бойко Дражев – личен блог

Внимавайте какво гледат децата ви!

Внимавайте какво гледат децата ви!
Rate this post

Родителският контрол на предавания и детски филми по телевизията е особено важен в първите седем години от живота на вашето дете. Не го оставяйте само да сменя каналите и да стои по цял ден пред телевизора, спокойни, че се заглежда единствено по анимационните канали. Дисни, Бумеранг, Супер 7, Картон Нетуърк или други не възпитават вашето дете. Вие го правите. Вие сте тези, които да насочите вниманието на детето към правилните филмчета и да му покажете еталон на поведение. Анимациите, които се излъчват обикновено са правени с комерсиална цел. Лично аз понякога се стряскам от героите и начинът, по който са нарисувани, от сюжетите на епизодите и гласовете им. Въпреки че на пръв поглед изглеждат безобидни, според мен те могат да объркат психиката на едно дете. Една случайна серия от детско, което гледах беше с някакво хлапе, което постоянно се биеше и се превръщаше в различни неща. Колкото повече се биеше, толкова по-страшно чудовище ставаше. И вместо да се страхува от себе си, героят се радваше, защото ставаше все по-силен и по-силен. Смутен смених канала и си казах, че на тази телевизия ще сложа парола, все е едно е канал 18+.

В крепката детска връзка насочвайте децата си към филмчета, които имат красиви герои и учат децата на някаква естетика и вкус към красивото. Внимавайте за сюжета – нека той да бъде по-смислен, с поука, която учи на нещо стойностно. Нека фимчетата да бъдат забавни, да имат хубаво чувство за хумор. Запознайте децата си и с най-популярните филмчета  от вашето детство и класиките в анимационния жанр. Това е лесно – Том и Джери, Пилето и Койота, Попай Моряка, Туити, Мики Маус, а защо не ако имате стари записи на Волтрон, Костенурките Нинджа или други.

Няма как да предпазите обаче децата си от външни влияния. Много отoriginal децата в градината или в училище ще коментират тези или онези филмчета. Неизбежни са коментари по Спъндж Боб или Бен Тен. Тогава просто ще трябва да се примирите и да имате търпение да отговаряте на всевъзможни въпроси и да сте готови да регулирате поведението на детето си. Като например – бързи избухвания и изказване на изречения с гневен тон, псевдокрещене или друга анимационна интонация.

За финал ще кажа, че е добре понякога да пускате на вашето дете и научно популярни филми. За земята, за космоса, за морското дъно, за животните. Тук Дискавъри, Анимъл Планет, Саиънс и др. ще свършат работа.  Това определено ще повиши познанията му за света.

2 comments
  1. чичо скрудж says: October 29, 201511:31 am

    Не знам защо някои анимационни герои ги рисуват толкова грозни и противни. То тва направо не може да се гледа. Едно време всичко си беше на мястото, пък сега……..

    • Bonibon says: November 9, 20158:51 am

      Сега се опитват да са все по-интересни и интересни и едва ли не да откриват нови стилове. Но децата не разбират от това. НЕ можеш да рисуваш детско филмче и да мислиш като възрастне, при това комерсиално.

Submit comment